<p>Chodel</p>
<p>Józefów<br />
<small>nad wisłą</small></p>
<p>Karczmiska</p>
<p>Łaziska</p>
<p>Opole<br />
<small>lubelskie</small></p>
<p>Poniatowa</p>
<p>Wilków</p>

Restauracja Staroopolska

Restauracja Staroopolska to miejsce gdzie skosztujecie tradycyjnych dań kuchni polskiej. Klimatyczne miejsce w którym każdy znajdzie coś dla siebie. Ich indywidualne podejście do gości pozwala na tworzenie nowoczesnych wydań tradycyjnych dań. W Przewodniku Kulinarnym "Smaki Złotej Łuski" znajdziecie "Sandacza w sosie z zielonego pieprzu" oraz "Dzwonko z karpia z sosem chrzanowym".

Restauracja Staroopolska

Kontakt:

  • 81 827 53 51, 781 610 505
  • biuro@staroopolska.pl

 

SANDACZ W SOSIE Z ZIELONEGO PIEPRZU

  filet z sandacza 1kg

  2 łyżki masła

  3 średnie cebule

  3 łyżki białego wytrawnego wina

  2/3 szklanki rosołu

  1 szklanka śmietany 30%

  4-5 łyżek marynowanego zielonego pieprzu

  4 łyżki oleju

  sól, pieprz biały

 

Filety pokroić na nieduże porcje, umyć osuszyć, posolić i posypać białym pieprzem. Cebulę obrać i drobno posiekać. Trzy łyżki zielonego pieprzu lekko rozgnieść łyżką, na patelni rozpuścić masło, wrzucić cebulę, zeszklić i razem z pieprzem poddusić. Uważać, aby nie zmieniła koloru. Dodać wino, rosół i gotować do odparowania ¼ płynu, wlać śmietanę i rozgnieciony pieprz. Gotować jeszcze 5 min. Sos przecedzić przez sito, dodać 1-2 łyżki ziaren pieprzu. Trzymać na jak najmniejszym ogniu. Na patelni rozgrzać olej i smażyć sandacza  3-4 min z każdej strony. Wyłożyć na talerz, polać sosem. Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką.

 

DZWONKO Z KARPIA Z SOSEM Z SOSEM CHRZANOWYM

  dzwonko z karpia

  bułka tarta

  cytryna

  czosnek

  cebula

  olej

  sól, pieprz

 

Dzwonko z karpia marynujemy 24 godziny z cytryną, czosnkiem, cebulą, solą i pieprzem Panierujemy z bułce i smażymy z każdej strony 2-3 min. Podajemy z sosem chrzanowym i talarkami ziemniaczanymi.

Galeria

LGD Owocowy Szlak
LGD Owocowy Szlak
LGD Owocowy Szlak
LGD Owocowy Szlak
LGD Owocowy Szlak

Partnerzy/Polecane linki

Ta strona korzysta z plików cookie. Używając tej strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki. Możesz dowiedzieć się więcej w jakim celu są używane oraz o zmianie ustawień przeglądarki. Kliknij tutaj »
zamknij