<p>Chodel</p>
<p>Józefów<br />
<small>nad wisłą</small></p>
<p>Karczmiska</p>
<p>Łaziska</p>
<p>Opole<br />
<small>lubelskie</small></p>
<p>Poniatowa</p>
<p>Wilków</p>

Restauracja Hotelu Słowik

Hotel Słowik to nowoczesny i kameralny trzygwiazdkowy hotel pięknie położony nad zalewem w Poniatowej. Ich restauracja cieszy się dużą popularnością dzięki przepysznym daniom. Ich receptury na "Karpia po polsku" oraz "Karpia w śmietanie" wpisały się w Kulinarny Przewodnik "Smaki Złotej Łuski". Ich "Karp w śmietanie po poniatowsku" znajduje się na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. 

 

Hotel Słowik Restauracja

Kontakt:

  • 81 820 41 61
  • info@hotel-slowik.pl 

 

KARP PO POLSKU

  1kg karpia

  wywar

  4 dag masła

  3 dag mąki

  4-5 dag piernika

  2 dag cukru /karmel/

  3 dag rodzynek

  3 dag migdałów

  100 ml czerwonego wina

  sól, cytryna – do smaku, ocet

 

Rybę opłukać, zebrać krew do naczynia, dodać pół łyżki octu. Rybę oczyścić z łusek, usunąć płetwy, wnętrzności. Karpia ułożyć na wkładce, włożyć do gorącego wywaru i gotować powoli (ok. 40 minut). Wyjąć rybę na półmisek, położyć w ciepłym miejscu, skropić wywarem i przykryć. Wywar odparować do ¾ litra. Przyrządzić karmel (2dag cukru zarumienić, dodać 4 łyżki wody, zagotować). Przyrządzić rumianą zasmażkę, rozgrzać masło, dodać zarumienioną mąkę, zamieszać, rozprowadzić zimną wodą i winem, dodać krew i zagotować. Pierniki pokruszyć, zalać ¼ wywaru, rozgotować, przetrzeć i włożyć do sosu. Dodać sól, karmel, sok z cytryny, cukier do smaku, zagotować, włożyć opłukane rodzynki i migdały (pokrojone lub w płatkach). Rybę zagrzać w piekarniku, oblać gorącym sosem i podawać z ziemniakami lub kaszą.

 

KARP W ŚMIETANIE 

  1 kg karpia

  200 ml śmietany

  sól, pieprz

  2 duże cebule

  sok z 1 cytryny

 

 Karpia oprawić, opłukać, odfiletować, podzielić na porcje, lekko posolić i popieprzyć. Skropić sokiem z cytryny. Obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Karpia zdjąć z patelni, na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę pokrojona w kostkę, zalać śmietaną i doprawić. Włożyć uprzednio obsmażone filety karpia by zawrzało, zredukować. Podawać z surówką i opiekanymi ziemniakami posypane obficie natką pietruszki.

Galeria

LGD Owocowy Szlak
LGD Owocowy Szlak
LGD Owocowy Szlak

Partnerzy/Polecane linki

Ta strona korzysta z plików cookie. Używając tej strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki. Możesz dowiedzieć się więcej w jakim celu są używane oraz o zmianie ustawień przeglądarki. Kliknij tutaj »
zamknij