<p>Chodel</p>
<p>Józefów<br />
<small>nad wisłą</small></p>
<p>Karczmiska</p>
<p>Łaziska</p>
<p>Opole<br />
<small>lubelskie</small></p>
<p>Poniatowa</p>
<p>Wilków</p>

Dworek Przepiórka

Dworek Przepiórka to urokliwy pensjonat usytuowany w centrum Gminy Wilków. Dworek otoczony jest malowniczym krajobrazem Doliny Wisły oraz znajduje się w sąsiedzctwie pięknego Kazimierza Dolnego. W Przewodniku Kulinarnym "Smaki Złotej Łuski" możemy znaleźć przepisy na ich autorskie dania tj. "Pstrąg rolowany z bekonem" oraz "Karp zbłąkanego Węgra".

Dworek Przepiórka

Kontakt:

  • 505 137 336, 506 501 833
  • dworekprzepiorka@tlen.pl


PSTRĄG ROLOWANY Z BEKONEM
•  filet z pstrąga 2 szt.
•  4 plastry wędzonego bekonu
•  4 łyżki masła 
•  ½  limonki
•  ¼ cytryny
•  50 ml wina białego wytrawnego
•  1 łyżka oliwy z oliwek
•  sól, pieprz (do smaku)
 
Filet umyć, osuszyć, pokroić wzdłuż na płaty. Każdy kawałek obsypać solą, pieprzem, pokropić sokiem z limonki, a następnie odstawić na około 15 minut dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
Na każdym kawałku ryby ułożyć bekon, a następnie zawinąć w roladki i pokropić oliwą z oliwek. Piec  przez około 4 min w rozgrzanym do ok. 300°C piekarniku. 
Do zredukowanego do polowy wina dodać startą na tarce o małych oczkach skórkę z cytryny i limonki (należy uważać, aby nie zetrzeć przy okazji białego, gorzkiego miąższu), po czym dodać wyciśnięty z cytrusów sok. Wino zredukować do połowy, zdjąć z ognia. Dodać masło i mieszać aż do rozpuszczenia. Tak przygotowanym sosem polać upieczone roladki. 
 
KARP ZBŁĄKANEGO WĘGRA

•  filet z karpia 2 szt.
•  1 mała cukinia
•  1 cebula
•  1 papryka
•  2 ząbki czosnku
•  1 pomidor bez skóry
•  50 ml wina białego wytrawnego
•  1 mały oscypek
•  mała gałązka lubczyku
•  mąka
•  sól, pieprz do smaku
•  tłuszcz do smażenia
 
Karpia umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem. Następnie oprószyć w mące i usmażyć. 
Warzywa pokroić w kostkę i smażyć (cebula, papryka, czosnek, pomidor, przyprawy w tym lubczyk) Polać winem, dodać starty oscypek. Chwilę poddusić. Na wyłożony na talerz farsz ułożyć usmażonego fileta z karpia. 

Galeria

LGD Owocowy Szlak
LGD Owocowy Szlak
LGD Owocowy Szlak

Partnerzy/Polecane linki

Ta strona korzysta z plików cookie. Używając tej strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki. Możesz dowiedzieć się więcej w jakim celu są używane oraz o zmianie ustawień przeglądarki. Kliknij tutaj »
zamknij