W minioną niedzielę odbyło się po raz trzynasty Święto Produktu Lokalnego, które uroczyście zainaugurował występ Dziecięcego Zespołu Tańca Ludowego „Powiśloki”. Uroczystego otwarcia wydarzenia dokonał Sławomir Plis – Prezes Lokalnej Grupy Działania „Owocowy Szlak”, Burmistrz Opola Lubelskiego.
Stałym punktem programu były konkursy kulinarne, które wzbudzały duże emocje i przyciągnęły liczną publiczność. W tegorocznej edycji do rywalizacji zgłoszono blisko 100 specjałów w sześciu kategoriach, co ukazało bogactwo i różnorodność kuchni naszego regionu.
Na scenie odbyły się pokazy kulinarne połączone z degustacjami. Uczestnicy mieli okazję spróbować tradycyjnej zalewajki z Gór Opolskich, przygotowanej przez panie z KGW „Górowianie”, specjałów kuchni myśliwskiej podczas prezentacji Koła Łowieckiego „Bekas”, a także przepysznych lodów z opolskiej maślanki przygotowanych przez uczniów klas gastronomicznych z Zespołu Szkół Zawodowych im. S. Konarskiego. Szczególną atrakcją był kulinarny pojedynek pod hasłem „Swojskie jadło by się zjadło”, w którym szefowie kuchni lokalnych restauracji zmierzyli się z przedstawicielkami Kół Gospodyń Wiejskich.
🌻Nie zabrakło również muzyki i tańca. Publiczność zachwyciły występy zespołów działających przy Gminnym Centrum Kultury w Józefowie nad Wisłą, koncert pań z Koła Gospodyń Wiejskich „Bez Granic” z Karczmisk oraz występ zespołu Kameleon.🎶
🌻Uczestnicy mieli okazję spróbować tradycyjnego cebularza lubelskiego dzięki uprzejmości Piekarni Marioli i Tadeusza Zubrzyckich z Kraczewic.
🌻Producenci, przedsiębiorcy, organizacje pozarządowe i gminy przygotowali barwne stoiska, na których królowały lokalne produkty i rękodzieło, prezentując wyjątkowe walory regionu.
🌻Zwieńczeniem tego wyjątkowego dnia była potańcówka, która dostarczyła wszystkim wiele radości i okazji do wspólnej zabawy.
🌻Serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom za obecność.
Gratulujemy laureatom i wyróżnionym w konkursach, a poniżej przedstawiamy pełne wyniki tegorocznej rywalizacji.
🏆 Konkurs na produkt pochodzenia roślinnego (NGO):
🥇 I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich „Łaziszczanki” – gołąbki z surowych ziemniaków z sosem kurkowym,
🥈 II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich „Bez Granic” Karczmiska – bukiet kiszonek,
🥉 III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich „Rubin” w Zadolu – kurkowe pierogi babci,
⭐ Wyróżnienia – Koło Gospodyń Wiejskich w Borowie, „Borowianki” – dżem truskawkowo-jagodowy, Stowarzyszenie Kobiet „Rogowianki” – marynowane kiełki chmielu.
🐄 Konkurs na produkt pochodzenia zwierzęcego (NGO):
🥇 I miejsce – Stowarzyszenie Kobiet „Nowoczesna Gospodyni” w Świdnie – kiełbasa spod noża,
🥈 II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich „Fajne Babki” Głusko Duże Kolonia – pasztet z karpia,
🥉 III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Kraczewicach – swojski słoik,
⭐ Wyróżnienia – Koło Gospodyń Wiejskich „Łaziszczanki” – pierogi z mięsem drobiowo-wieprzowym, Koło Gospodyń Wiejskich Rogów – pasztet z ryby.
🌱 Konkurs na produkt pochodzenia roślinnego (producenci):
🥇 I miejsce – Gospodarstwo Ekologiczne Vita Natura EcoSusz Tomasz Chlebek – sok z czereśni,
🥈 II miejsce – Destylernia Kamień Sp. z o.o. – krówka czekoladowa
🥉 III miejsce – Gospodarstwo Ekologiczne Vita Natura EcoSusz Tomasz Chlebek – suszone czereśnie,
⭐ Wyróżnienia – Sokpol Koncentraty Sp. z o.o. – mus banan brzoskwinia burak bio, Pole „Lawendowe Marzenie” – ciasteczka lawendowe.
🐄 Konkurs na produkt pochodzenia zwierzęcego (producenci):
🥇 I miejsce – Gospodarstwo Rybackie Opole Lubelskie „Pustelnia” Sp. z o.o. – pasta z wędzonego pstrąga,
🥈 II miejsce – Marzena Czerniak „Komaska Koza” – twaróg,
🥉 III miejsce – Jolanta Śliwa „Kozi gród” – Ser kozi naturalny z musem z derenia,
⭐ Wyróżnienia – Kabako Gruppe sp. z o.o. – masło malinowe, Stanisław Jakóbczyk – miód faceliowy.
🍽️ Konkurs na danie:
🥇 I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Wilkowie „Wilkowianki” – pierogi z grochu pisanego,
🥈 II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich „Elżbiecianki” – policzki wołowe podane z kluskami szpinakowymi i zestawem surówek,
🥉 III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich „Fajne Babki” Głusko Duże Kolonia – głuszczańskie pierogi z kaczką i żurawiną,
⭐ Wyróżnienia – Klub Seniora w Wilkowie – karkówka babuni z ziemniakami w mundurkach i surówką z białek kapusty, Koło Gospodyń Wiejskich „Echo Niezdowa” – łazanki z grzybami.
🍰 Konkurs na ciasto jak dawniej:
🥇 I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Rogowie – piernik
🥈 II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich „Janiszowianki” w Janiszowie – miodownik z kaszą manną,
🥉 III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Wilkowie „Wilkowianki” – sodzioki,
⭐ Wyróżnienia – Koło Gospodyń Wiejskich „Bez Granic” Karczmiska, Koło Gospodyń Wiejskich w Głodnie „Głodno-wianki” – słodkie pierogi z jabłkami.
foto: Michał Czajka, Krzysztof Ryczek, LGD.