Restauracja Cukrowania w Opolu Lubelskim to zrewitalizowany obiekt XIX- wiecznej cukrowni w centrum Opola Lubelskiego, przy ulicy Fabrycznej 23. Ich "Pierogi z sandaczem" oraz "Pstrąg z pieca" wpisały się w Przewodnik Kulinarny "Smaki Złotej Łuski".
Restauracja&Pub Cukrownia
Kontakt:
PIEROGI Z SANDACZEM
Ciasto pierogowe baza ok. 40 sztuk:
• 300 g mąki pszennej
• szczypta soli
• 125 ml wrzącej wody
• 1 jajko
• 20 g masła
Farsz:
• 100 g kaszy jaglanej
• 1 pęczek jarmużu
• 300 g filetu z sandacza
• 40 g natki pietruszki
• 100 g masła
• 100 g cebuli
• sól, pieprz
Sos z pomidorów:
• 4 ząbki czosnku
• 4 szalotki
• 6 pomidorów obranych że skóry
• 40g natki
• 100ml wina
• 100g masła
Przygotować ciasto, baza na pierogi według przepisu. Cebule posiekać w drobną kosteczkę i podsmażyć na maśle . Sandacza pokroić w drobną kostkę i dorzucić do cebuli. Ugotować kasze jaglana i odstawić do ostygnięcia. Jarmuż zblanszować na wodzie i drobno posiekać. Wszystkie składniki po ostygnięciu połączyć ze sobą i przyprawić do smaku pieprzem i solą. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki (zostawić trochę do posypania pierogów). W między czasie przygotować sos do pierogów. Pokroić szalotkę i czosnek w drobną kostkę, smażyć na maśle klarowanym. Jak cebula się zrumieni, dodać zsiekane pomidory. Po 2min podlać delikatnie winem. Po pewnym czasie dodać masło, natkę, sól i pieprz. Przygotowany farsz nałożyć na krążki wykrojone z rozwałkowanego ciasta pierogowego i skleić boki. Tak przygotowane pierogi gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Odcedzić i podawać w sosie z pomidorów.
PSTRĄG Z PIECA
• pstrąg
• 1 cytryna
• pęczek koperku
• sól, pieprz
Surówka:
• kiszona kapusta 200g
• 2 marchewki
• 4 szalotki
• 100ml oleju
• 100g cukru
• sól, pieprz
Pstrąga oczyścić i natrzeć cytryną. W środek wsadzić ćwiartki cytryny oraz 4 gałązki koperku. Posypać do smaku solą i pieprzem. Zostawić na noc pstrąga. Następnie należy zrobić surówkę. Kapustę pokroić drobno, włożyć do miski. Cebulę pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na drobnej tarce. Wszystko dodać do kapusty, wymieszać, posypać cukrem i świeżo zmielonym pieprzem. Polać olejem, wymieszać raz jeszcze. Gotowe!