Restauracja Staroopolska to miejsce gdzie skosztujecie tradycyjnych dań kuchni polskiej. Klimatyczne miejsce w którym każdy znajdzie coś dla siebie. Ich indywidualne podejście do gości pozwala na tworzenie nowoczesnych wydań tradycyjnych dań. W Przewodniku Kulinarnym "Smaki Złotej Łuski" znajdziecie "Sandacza w sosie z zielonego pieprzu" oraz "Dzwonko z karpia z sosem chrzanowym".
Restauracja Staroopolska
Kontakt:
SANDACZ W SOSIE Z ZIELONEGO PIEPRZU
filet z sandacza 1kg
2 łyżki masła
3 średnie cebule
3 łyżki białego wytrawnego wina
2/3 szklanki rosołu
1 szklanka śmietany 30%
4-5 łyżek marynowanego zielonego pieprzu
4 łyżki oleju
sól, pieprz biały
Filety pokroić na nieduże porcje, umyć osuszyć, posolić i posypać białym pieprzem. Cebulę obrać i drobno posiekać. Trzy łyżki zielonego pieprzu lekko rozgnieść łyżką, na patelni rozpuścić masło, wrzucić cebulę, zeszklić i razem z pieprzem poddusić. Uważać, aby nie zmieniła koloru. Dodać wino, rosół i gotować do odparowania ¼ płynu, wlać śmietanę i rozgnieciony pieprz. Gotować jeszcze 5 min. Sos przecedzić przez sito, dodać 1-2 łyżki ziaren pieprzu. Trzymać na jak najmniejszym ogniu. Na patelni rozgrzać olej i smażyć sandacza 3-4 min z każdej strony. Wyłożyć na talerz, polać sosem. Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką.
DZWONKO Z KARPIA Z SOSEM Z SOSEM CHRZANOWYM
dzwonko z karpia
bułka tarta
cytryna
czosnek
cebula
olej
sól, pieprz
Dzwonko z karpia marynujemy 24 godziny z cytryną, czosnkiem, cebulą, solą i pieprzem Panierujemy z bułce i smażymy z każdej strony 2-3 min. Podajemy z sosem chrzanowym i talarkami ziemniaczanymi.