Restauracja Pustelnia - RybyZajazd Rybacki jest wyjątkowe miejsce gdzie możecie skosztować pysznych ryb z ich własnej hodowli. Smakosze ryb znajdą tu wiele propozycji do skosztowania oraz będą mogli zakupic ich autorskie przetwory. "Faworki z karpia" oraz "Ceviche z pstrąga" to dania które znajdzie w Przewodniku Kulinarnym "Smaki Złotej Łuski".
Na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi znajdziecie ich "Szyneczke z karpia z Pustelni" oraz "Wędzone dzwonka z karpia z Pustelni".
Restauracja Pustelnia – Zajazd Rybacki
Kontakt:
FAWORKI Z KARPIA
0,5 kg surowego fileta z karpia z Pustelni
sól, pierz do smaku
mąka
olej
Filet z karpia umyć, osuszyć i pociąć w paski o szerokości ok. 2cm. Następnie każdy pasek ryby naciąć pośrodku i wywinąć jak tradycyjne faworki. Doprawić solą i pieprzem, panierować w mące (nadmiar mąki strzepać). Faworki smażyć na głębokim oleju w temperaturze ok 170⁰C aż się zarumienią. Najlepiej smakują z sosem np. czosnkowym, chrzanowym i tzatziki.
CEVICHE Z PSTRĄGA
150g surowego fileta z pstrąga z Pustelni
sok z cytryny
sok z limonki
0,050 g suszonych pomidorów
ok 8-10 owoców kaparowca
garść szczypiorku
sól
4 łyżki dobrej oliwy z oliwek (najlepiej z pierwszego tłoczenia)
Filet z pstrąga umyć, osuszyć i pozbawić skóry. Z mięsa w miarę możliwości jak najdokładniej usunąć ości. Rybę kroić na cienkie plasterki, najlepiej pod kątem 45⁰. Układać na półmisku, polać oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny i limonki według uznania. Na wierzchu ułożyć pomidory pokrojone w drobne paski oraz dekorować owocami kaparowca. Całość posypać solą i drobno posiekanym szczypiorkiem.
Ważne! Należy wybierać pstrąga pierwszej świeżości, gdyż jest to danie spożywane na surowo.