Restauracja pod Kogutem to miejsce w którym skosztujecie wyśmienitych dań kuchni polskiej. Miłośnicy odmiennych smaków znajdą w ofercie również coś dla siebie, ponieważ restauracja w swojej ofercie posiada wiele wariancji dań i smaków.
Restauracja „Pod Kogutem”
Kontakt:
FILET Z PSTRĄGA ZAWIJANY Z CUKINIĄ
• pstrąg
• cukinia
• sól
• pieprz
• czosnek
• masło klarowane do pieczenia
Ryby pozbawić głów, wyfiletować nie odcinać ogonka, odciąć płetwy oraz paski mięsa od strony brzucha. Widoczne ości usunąć pęsetą. Tuszki skropić wewnątrz sokiem z cytryny. Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Filety zwinąć z cukinią i umieścić w wysmarowanym masłem naczyniu. Posmarować roztopionym masłem i upiec w piekarniku (15 minut, temp. 180 st. C).
KARP W ŚMIETANIE
• 4 filety z karpia,
• szklanka bulionu,
• dwie średnie cebule,
• czubata łyżka masła,
• pół szklanki oliwy,
• szklanka 30% kwaśnej śmietany,
• sól, pieprz,
Umyć oraz obsuszyć fileta z karpia. Lekko opanierowane w mące pszennej filety smażyć na patelni w niewielkiej ilości oleju na złoty kolor, a następnie - na tym samym tłuszczu - zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony lub wyciśnięty ząbek czosnku. Do smażonej cebuli należy dodać masło oraz wymieszać. Całość podlać bulionem, doprawić kwaśną śmietaną i przyprawami. Do tak przygotowanego sosu dodać karpia i dusić kilka minut.