Hotel Słowik to nowoczesny i kameralny trzygwiazdkowy hotel pięknie położony nad zalewem w Poniatowej. Ich restauracja cieszy się dużą popularnością dzięki przepysznym daniom. Ich receptury na "Karpia po polsku" oraz "Karpia w śmietanie" wpisały się w Kulinarny Przewodnik "Smaki Złotej Łuski". Ich "Karp w śmietanie po poniatowsku" znajduje się na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Hotel Słowik Restauracja
Kontakt:
KARP PO POLSKU
1kg karpia
wywar
4 dag masła
3 dag mąki
4-5 dag piernika
2 dag cukru /karmel/
3 dag rodzynek
3 dag migdałów
100 ml czerwonego wina
sól, cytryna – do smaku, ocet
Rybę opłukać, zebrać krew do naczynia, dodać pół łyżki octu. Rybę oczyścić z łusek, usunąć płetwy, wnętrzności. Karpia ułożyć na wkładce, włożyć do gorącego wywaru i gotować powoli (ok. 40 minut). Wyjąć rybę na półmisek, położyć w ciepłym miejscu, skropić wywarem i przykryć. Wywar odparować do ¾ litra. Przyrządzić karmel (2dag cukru zarumienić, dodać 4 łyżki wody, zagotować). Przyrządzić rumianą zasmażkę, rozgrzać masło, dodać zarumienioną mąkę, zamieszać, rozprowadzić zimną wodą i winem, dodać krew i zagotować. Pierniki pokruszyć, zalać ¼ wywaru, rozgotować, przetrzeć i włożyć do sosu. Dodać sól, karmel, sok z cytryny, cukier do smaku, zagotować, włożyć opłukane rodzynki i migdały (pokrojone lub w płatkach). Rybę zagrzać w piekarniku, oblać gorącym sosem i podawać z ziemniakami lub kaszą.
KARP W ŚMIETANIE
1 kg karpia
200 ml śmietany
sól, pieprz
2 duże cebule
sok z 1 cytryny
Karpia oprawić, opłukać, odfiletować, podzielić na porcje, lekko posolić i popieprzyć. Skropić sokiem z cytryny. Obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Karpia zdjąć z patelni, na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę pokrojona w kostkę, zalać śmietaną i doprawić. Włożyć uprzednio obsmażone filety karpia by zawrzało, zredukować. Podawać z surówką i opiekanymi ziemniakami posypane obficie natką pietruszki.