Restauracja Hotelu Montis mieszcząca się w Poniatowej na ul. Nałęczowskiej 1, słynie z wybornej kuchni polskiej przygotowywanej na rozmaite sposoby. Ich przepyszna "Zupa z karpia" oraz "Szaszłyki z karpia" znajdują się w naszym Przewodniku Kulinarnym "Smaki Złotej Łuski". Te dania możecie skosztować w samej restauracji! Warto dodać, że ich wyborna "Zupa z karpia" jest na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
MONTIS Hotel&SPA
Kontakt:
SZASZŁYKI Z KARPIA
filet z karpia
pomidorki koktajlowe
cukinia
cebula
sól, pieprz
śmietana 18%
chrzan
Filet pokroić w kostkę o grubości 3 cm. Doprawić solą i pieprzem. Pomidorki przekroić na pół, cebulę w ósemki, a cukinie w krążki. Nabić na patyk zaczynając od karpia, potem resztę składników i kończyć znowu karpiem.. Smażyć na patelni grillowej lub grilu. Ze śmietany i chrzanu zrobić sos. Szaszłyka podawać na przekrojonej na pół bułce z nałożonym sosem.
ZUPA Z KARPIA
1 szt karpia
2 marchewki
1 pietruszka
1 seler naciowy
1 por
1 cebula
3 ząbki czosnku
50g mąki
100g imbiru
100g masła
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Sprawić karpia, filet odłożyć, z korpusu zrobić wywar rybny. 1/3 warzyw pociąć na cienkie paski, resztę wrzucić do wywaru. Pokrojoną cebulę i czosnek podsmażyć na oleju i maśle. Filet z karpia pokroić na grubą kostkę i obtoczyć w mące. Dorzucić pokrojone warzywa do cebuli i czosnku, chwilę podsmażyć. Do wywaru dodać filet i smażyć 3 min. Zalać rybę z warzywami wywarem, dodać imbir, przyprawić, gotować do miękkości.