Dworek Przepiórka to urokliwy pensjonat usytuowany w centrum Gminy Wilków. Dworek otoczony jest malowniczym krajobrazem Doliny Wisły oraz znajduje się w sąsiedzctwie pięknego Kazimierza Dolnego. W Przewodniku Kulinarnym "Smaki Złotej Łuski" możemy znaleźć przepisy na ich autorskie dania tj. "Pstrąg rolowany z bekonem" oraz "Karp zbłąkanego Węgra".
Dworek Przepiórka
Kontakt:
PSTRĄG ROLOWANY Z BEKONEM
• filet z pstrąga 2 szt.
• 4 plastry wędzonego bekonu
• 4 łyżki masła
• ½ limonki
• ¼ cytryny
• 50 ml wina białego wytrawnego
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• sól, pieprz (do smaku)
Filet umyć, osuszyć, pokroić wzdłuż na płaty. Każdy kawałek obsypać solą, pieprzem, pokropić sokiem z limonki, a następnie odstawić na około 15 minut dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
Na każdym kawałku ryby ułożyć bekon, a następnie zawinąć w roladki i pokropić oliwą z oliwek. Piec przez około 4 min w rozgrzanym do ok. 300°C piekarniku.
Do zredukowanego do polowy wina dodać startą na tarce o małych oczkach skórkę z cytryny i limonki (należy uważać, aby nie zetrzeć przy okazji białego, gorzkiego miąższu), po czym dodać wyciśnięty z cytrusów sok. Wino zredukować do połowy, zdjąć z ognia. Dodać masło i mieszać aż do rozpuszczenia. Tak przygotowanym sosem polać upieczone roladki.
KARP ZBŁĄKANEGO WĘGRA
• filet z karpia 2 szt.
• 1 mała cukinia
• 1 cebula
• 1 papryka
• 2 ząbki czosnku
• 1 pomidor bez skóry
• 50 ml wina białego wytrawnego
• 1 mały oscypek
• mała gałązka lubczyku
• mąka
• sól, pieprz do smaku
• tłuszcz do smażenia
Karpia umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem. Następnie oprószyć w mące i usmażyć.
Warzywa pokroić w kostkę i smażyć (cebula, papryka, czosnek, pomidor, przyprawy w tym lubczyk) Polać winem, dodać starty oscypek. Chwilę poddusić. Na wyłożony na talerz farsz ułożyć usmażonego fileta z karpia.