W minioną niedzielę odbyły się kolejne warsztaty w ramach cyklu Akademia Kulinarna LGD – Smakuj Lokalnie. Panie ze Stowarzyszeń Powiślanki i Łaziszczanki, korzystając ze wskazówek wytrawnych kucharzy Andrzeja Cygana szefa kuchni Restauracji Hotelu Montis oraz Pawła Ogonka szefa kuchni Restauracji Staroopolska przygotowały zestaw wyśmienitych potraw. We wszystkich daniach wykorzystane zostały produkty lokalne charakterystyczne dla naszego regionu. Wszystkich zaskoczyła zupa z ziemniaków z szynką z karpia z Pustelni i kruszonką z płatków owsianych, smażona kaczka z racuchami jaglanymi i jabłkowa babeczka. Dopełnieniem wszystkiego był pasztet rybny ze szpinakiem, który zachwycił nie tylko wyglądem, ale również wyjątkową kompozycją smaków. Warsztaty obyły się w niezwykle ciepłej i serdecznej atmosferze.
Szefom kuchni serdecznie dziękujemy za zaangażowanie i fachowe rady.
Szczególne podziękowania kierujemy do dziewczyn, które pomimo wielu obowiązków domowych znalazły czas, aby swoim udziałem przyczynić się do promocji produktów lokalnych.
Zapraszamy do galerii.
http://lgdowocowyszlak.pl/galeria/galeria-2018/akademia-kulinarna-lgd-smakuj-lokalnie-braciejowice-15042018r