Warsztaty kulinarne w Rogowie "Karp nie tylko od święta"
"Karp nie tylko od święta"
W piątek w Rogowie rozpoczęliśmy cykl warsztatów kulinarnych, których celem jest promocja lokalnego karpia i innych ryb słodkowodnych. Swoją wiedzę i umiejętności przekazał uczestnikom Sławomir Obel - szef kuchni restauracji Pustelnia - Ryby/Zajazd Rybacki. Ciekawym elementem zajęć był pokaz filetowania karpia, po którym każdy mógł sprawdzić swoje umiejętności w tej sztuce.
Karpia można przyrządzić na wiele sposobów i nie jest to trudne, o czym uczestnicy przekonali się przygotowując obiad składający się z przystawki, zupy i dania głównego. Najprzyjemniejszą częścią była degustacja rybnych potraw.
Dziękujemy wszystkim za aktywną pracę i uśmiech oraz Stowarzyszeniu Kobiet "Rogowianki" za pomoc w organizacji warsztatów i przygotowanie pysznych serowych oponek.
Warsztaty dofinansowano z Programu Operacyjnego Rybactwo i Morze w ramach projektu, który realizujemy z Rybacką Lokalaną Grupą Działania "Opolszczyzna".
Zachęcamy Państwa do spożywania karpia nie tylko w okresie świątecznym. Mamy pewność, że jest zdrowy, smaczny i świeży, bo pochodzi z lokalnych gospodarstw rybackich!