19 maja 2019 r. odbyło się Święto Sadów. To ważne wydarzenie dla naszego regionu, uroczystość rolników sadowników, ale także producentów produktów lokalnych i wszystkich mieszkańców. Gmina Józefów nad Wisłą "jabłkiem stoi" i dumni jesteśmy z faktu, że Jabłko Józefowskie znajduje się na liście produktów tradycyjnych. Aby odpowiednio uczcić ten fakt ponad 100 gospodyń zrzeszonych w 24 organizacjach wzięło udział w konkursie kulinarnym na najlepszy wypiek z jabłkiem józefowskim. W komisji dzielnie pracowało trzech panów - Andrzej Cygan i Paweł Ogonek - szefowie kuchni lokalnych restauracji oraz Waldemar Słowik właściciel Hotelu z Poniatowej. Wszystkie zgłoszone ciasta wyglądały jak dzieła sztuki i smakowały bajecznie. O wynikach zadecydowały szczegóły i pojedyncze punkty.
A oto werdykt:
I miejsce otrzymało KGW w Pocześlu "Kobiety z Klasą" za drożdżówkę z jabłkiem józefowskim
II miejsce powędrowało do Stowarzyszenia "Karczewianie" za torcik jabłkowy
III miejsce wywalczyło Stowarzyszenie Wspierania Aktywności Twórczej SWAT za paszteciki józefinki.
Komisja przyznała również wyróżnienia dla:
Stowarzyszenia Kobiet Aktywnych w Elżbiecie za ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką
Stowarzyszenia Kobiet "Rogowianki" za szarlotkę z jabłkiem i wiśnią
Koła Gospodyń Wiejskich w Józefowie nad Wisłą za torcik jabłkowy.
Zwycięzcom gratulujemy, a wszystkim Paniom składamy serdeczne podziękowania za zaangażowanie, poświęcony czas i aktywność.
Zapraszamy do galerii:
http://www.lgdowocowyszlak.pl/galeria/galeria-2019/relacja-z-konkursu-na-najlepszy-wypiek-z-jablkiem-jozefowskim-swieto-sadow-19052019-r1728