Wczorajszą niedzielę spędziliśmy w Wilkowie na Święcie Chmielu, gdzie zorganizowaliśmy stoisko promocyjne LGD, konkurs kulinarny "Mięso w piwie" oraz pokaz kuchni molekularnej. Panie z organizacji pozarządowych zgłosiły do rywalizacji 17 dań. Komisja składająca się głównie z szefów kuchni stanęła przed trudnym zadaniem. Jak spośród tylu pyszności wybrać te najlepsze? Obrady trwały długo i o werdykcie zadecydowały pojedyncze punkty.
A oto wyniki:
I miejsce zajęło Stowarzyszenie Kobiet "Nowoczesna Gospodyni" za karpia w piwie duszonego
II miejsce komisja przyznała Stowarzyszeniu Kobiet "Łaziszczanki" za dzika w piwie w sosie borowikowo - jagodowym
III miejsce powędrowało do Koła Gospodyń Wiejskich "Jeżowianki" za kurczaka pieczonego na piwie.
Wyróżnienia otrzymały:
Koło Gospodyń Wiejskich "Kraczewianie" za trzy rodzaje mięsa w piwie na liściu kapusty
Koło Gospodyń Wiejskich W Wilkowie za karkówkę duszoną w piwie
Grażyna Sędzikowska za naleśniki piwne z mięsem.
Nagrodę Specjalną, którą ufundował Marek Wojciechowski dyrektor KOWR przyznano Stowarzyszeniu na rzecz wsi Wałowice "Wałowianki" za biodrówkę duszoną w piwie od Wałowianek.
Składamy serdeczne podziękowania za promocję kuchni regionalnej paniom, które wzięły udział w konkursie oraz komisji - Renacie Bucior, Tomaszowi Nieradka oraz Łukaszowi Gorgolowi.
Do zobaczenia na kolejnym wydarzeniu!
Zapraszamy do galerii:
http://www.lgdowocowyszlak.pl/galeria/galeria-2019/nadwislanskie-swieto-chmielu-11082019r