Za nami jeden z najsmaczniejszych weekendów w roku bowiem 10 i 11 marca 2018 r. odbyły się warsztaty w ramach przedsięwzięcia Akademia Kulinarna LGD - Smakuj Lokalnie!
10 marca w Ratoszynie przedstawicielki organizacji pozarządowych przygotowywały pod okiem szefa kuchni Restauracji Hotelu Montis Andrzeja Cygana nowoczesne dania połączone z wykorzystaniem tradycyjnych produktów lokalnych. Nikogo zapewne nie dziwi fakt, że były to chodelskie maliny. Ale to, że nie tylko dżem i kompot można z nich przygotować było już dużym zaskoczeniem. Panie przygotowały sorbet malinowy na musie z zielonego jabłka z dodatkiem chrzanu i cebuli oraz paprykowego chilli, barszcz czerwony z malinami z dodatkiem grochu, wątrobę wieprzową duszoną z malinami i jabłkiem oraz puree ziemniaczanym z porem, pasztet z kaczki i borowików.
11 marca warsztaty odbyły się w Karczmiskach, gdzie powstały pyszne dania z wykorzystaniem karczmiskiego bobu. Były to lody z bobu na sosie waniliowy ze słonym karmelem, pasztet z królika i bobu z dodatkiem duszonego podgardla, wędzonej śliwki i czarnuszki, terina z wątróbki drobiowej na musie z czerwonej cebuli z korą z gotowanego jajka, pierogi z gęsi i czerwonej soczewicy, pomarańczy z okrasą z orzechów włoskich.
Warsztaty są również okazją do przeprowadzenia wywiadów z najstarszymi mieszkańcami obszaru LGD na temat dawnej kuchni w tym produktów, które powinny zostać zarejestrowane na liście produktów tradycyjnych MRiRW.
Wszystkim biorącym udział w Akademii Kulinarnej serdecznie dziękujemy.
Zapraszamy do galerii.
Ratoszyn: http://lgdowocowyszlak.pl/galeria/galeria-2018/akademia-kulinarna-lgd-smakuj-lokalnie-ratoszyn-10032018-r
Karczmiska: http://lgdowocowyszlak.pl/galeria/galeria-2018/akademia-kulinarna-lgd-smakuj-lokalnie-karczmiska-11032018-r